Pomysły na szwedzki stół

Na samoobsługowy bufet na przyjęciu najczęściej składają się różnego rodzaju galantyny, mięsne rolady na zimno, surówki lub sałatki, czy też koreczki i małe kanapki. Można jednak nieco uwspółcześnić ten sposób podawania dań, dodając im nieco lekkości.
Ciekawym rozwiązaniem, które na pewno przypadnie wszystkim do gustu, będzie wzbogacenie menu o nuggetsy na zimno, kanapeczki bez chleba – np. na krakersach, plastrach warzyw, faszerowany makaron, pokrojone w słupki warzywa z dipami, deski serów z borówką lub żurawiną, kulki z ryżu lub kaszy z dodatkiem wyrazistych w smaku składników. Sprawdzą się świetnie placuszki z puree ziemniaczanego, które świetnie smakują na zimno podane np. z kawałkami łososia. Bez odgrzewania smakować będą także pierogi w wersji pieczonej, czy to drożdżowe, czy z francuskiego ciasta.
Innym rozwiązaniem jest urządzenie stoły bufetowego w jakimś konkretnym stylu, chociażby przez wykorzystanie kształtów i kolorów przekąsek dopełnionych dekoracjami. Do łask wraca również staropolska kuchnia, a więc wiejskie stoły z suchymi wędlinami, ogórkami kiszonymi i małosolnymi w beczkach, tradycyjnym chlebem razowym i na zakwasie oraz smalcem – koniecznie ze skwarkami, świetny będzie też z dodatkiem prażonej cebulki i jabłek.

Comments are closed.

sponsorzy