Kiełbasa

Prawdziwa kiełbasa pacheni z daleka i nigdy nie zrobi się obślizgła tak jak to się dzieje z kiełbasami które kupujemy. Zapewne niewiele osób wie że lodówka nie zawsze dobrze działa na wędliny które się w niej znajdują. Bywają takie keibłasy które lepiej będą znosiły lezenie na zewnątrz niż w lodowce. Lodowka to wielka wilgoć której trzymają się zarazki. Dawniej nasi dziadkowie którzy nie posiadali jeszcze lodowek bo to był prawdziwy rarytas radzili sobie w inny sposób.  Domach można było na ścianie zobaczyć wbitego gwoździa i powieszoną na nim kiełbasę. Ta kiełbasa mogła tam wisieć tygodniami, zrobiła się jak kamień ale nigdy się nie zespuła. Trudno było ją ukroić ale smak i aromat miała nie do opisania. Dzisiaj dla ludzi byłoby to wielkim szokiem ale jest sporo kiełbas robionych w naturlany sposób które można również w taki sam sposób wieszać na ścianie. Niestety im tańszą kupujemy kiełbase tym ma ona mniej wspólnego z kiełbasą. Jest w niej zmielone dosłownie wszystko ale mięsa to tam są sladowe ilości. Taka kiełbasa do nizego się nie nadaje, a jeśli ktoś chciałby ją zrobić na wodzie na ciepło to musi uważać bo może puścić barwnik do wody, albo wygotuje się to co wartościowe, a to co zostanie nie będzie się do niczego nadawało.

Comments are closed.

sponsorzy