Jakie wino do czego podawać?

Dobór wina do potrawy nie jest łatwą sprawą. Oczywiście nikt nam nie zabroni, jeżeli lubimy, pić czerwonego wina do kurczaka a szampana do wołowiny. Kiedy jednak chcemy zabłysnąć organizując przyjęcie, lepiej trzymać się klasycznych zasad.
Należy zaczynać wieczór zawsze od lżejszych, białych win, przechodząc przez czerwone wytrawne, następnie odpowiednie napitki do deserów i cięższe czerwone wina deserowe. Dlatego jako aperitif przed posiłkiem podaje się zazwyczaj wina białe u różowe.
Do białego mięsa – drobiu, ryb, a także cielęciny, potraw z makaronami i grzybami, podajemy wino białe półwytrawne. Czerwone wina podajemy do potraw cięższych – wieprzowiny i wołowiny, gęsi, dziczyzny, do dań pieczonych i na ostro. Lżejsze czerwone wino będzie najodpowiedniejsze do pizzy, dań warzywnych, cięższych, smażonych ryb, deski serów czy wędlin.
Do deseru najbezpieczniejszym wyborem będą wina różowe, którymi możemy popijać ciasta i owoce. Pomiędzy częściami posiłku lub na jego zakończenie możemy podać także słodkie czerwone wina.
Te proste zasady pozwalają podać odpowiednie wino nawet, kiedy nie jest się w nich ekspertem. Nawet jeśli popełnimy przy tym gafę, dzisiaj zasady nie są przestrzegane już tak restrykcyjne, często spożywamy potrawy z innych zakątków świata, do których trudno dopasować tradycyjne zwyczaje kulinarne, a niebanalne połączenia smaków są przecież zawsze w modzie.

Comments are closed.

sponsorzy