Grill i pieczenie… bez mięsa

Alternatywę dla mięsnych potraw przygotować musimy, gdy zapraszamy na przyjęcie przyjaciół-wegetarian. Takie eksperymenty mogą też po postu urozmaicić nasze menu lub stanowić lżejszą wersję, gdy w letnie upały nieszczególnie sprzyja apetyt. Jakie warzywa sprawdzą się na grilla lub do pieczenia w piekarniku?
Świetne będą kabaczki i bataty, które pieczemy przekrojone na pół. Możemy je przygotować z oliwą i przyprawami lub wydrążyć i dodać farsz, np. z pomidorami. Na grillu świetnie sprawdzą się także buraki, które podać można na rukoli, z miodem, octem balsamiczny, doskonale komponują się w kozim serem i fetą. Nie wspominając o najoczywistszych wyborach takich jak ziemniaki i bataty. Te bulwy możemy podawać w formie łódeczek z nadzieniem albo upieczonych kawałków do zanurzania w sosie i chrupania.
Kiedy dysponujemy grillową patelnią albo aluminiowymi tackami, czy też przygotowujemy potrawę w piekarniku, możemy również w wersji pieczonej, bez tłuszczu, przygotować warzywne kotleciki. Przygotujemy je ze startych warzyw korzeniowych, ugotowanego i rozdrobnionego kalafiora, startej i odsączonej cukinii z dodatkiem mąki. Zaskakująco delikatna i efektowna jeżeli chodzi o smak będzie też pieczeń z selera, którego możemy przygotować w całości lub już pokrojonego na grube krążki.

Comments are closed.

sponsorzy