Czy można podać piwo do posiłku?

Chociaż złoty napój jest powszechnie lubiany, głównie za to, ze gasi pragnienie i jest przystępny cenowo, wciąż wydaje nam się niestosowny "na salonach". Tymczasem, gdy nawet duże koncerny oferują zróżnicowane gatunki piwa, spożywanie go do posiłku w okolicznościach innych niż weekendowy grill nie jest powodem do obciachu.
Jasne, pszeniczne piwa o delikatnym, cytrusowym lub bananowym posmaku, pasują do ryb i owoców morza, drobiu i słodkich dań.
Piwa z wyczuwalną goryczką i o bursztynowej barwie, czyli typu IPA, ale też popularne lagery i pilsnery będą pasowały do czerwonych mięs, smażonych i duszonych potrwa, jak również smażonych ryb i owoców morza. Do dań azjatyckich możemy dobrać zarówno napoje z goryczką, jak i pszeniczne.
Piwa ciemne – portery i stouty – ze względu na charakterystyczny, a przy tym aksamitny i łagodny smak będą się komponować doskonale zarówno z ciężkimi potrawami mięsnymi jak pieczenie, ale także z deserami i ciastami, przy czym tymi czekoladowymi i kawowymi, a nie z owocami i bitą śmietaną.
Do puszystych ciast i owoców najlepiej wybrać piwa owocowe – czy to z dodatkiem naturalnego soku, czy lekkie i orzeźwiające odmiany z delikatną nutą smakową.
Przy okazji spotkania przy stole można zabawić się w degustacje różnych gatunków piw, poszerzając swoje doznania smakowe. Ich wariantów dostępna jest naprawdę ogromna różnorodność.

Comments are closed.

sponsorzy