Cukier?

Wielu z nas nie wyobraża sobie wypicia kawy czy herbaty bez uprzedniego jej posłodzenia. Kochamy słodki smak. No cóż, nie tyle my kochamy ten smak, bo jesteśmy od cukru po prostu uzależnieni. I nasz mózg codziennie domaga się kolejnej porcji tej używki. Możemy jednak spróbować oszukać nasz umysł i nadal jeść słodkie produkty i pić słodkie napoje, ale nie wrzucać w siebie szkodliwego, rafinowanego cukru. Jak to zrobić? Trzeba poznać zamienniki cukru. Mamy na przykład ksylitol czyli cukier brzozowy. Bardzo zdrowy, o ile kupimy ten, który pochodzi z Finlandii. Na to trzeba zwrócić uwagę, bo na rynku jest wiele chińskich zamienników, które mają tę samą nazwę, ksylitol, ale ze zdrową żywnością nie mają nic wspólnego. Możemy też kupić stewię. Jest to bardzo słodka w smaku roślina. Niektórzy używają jej sproszkowanych liści jako słodzika i używają go zamiast cukru. Są jednak głosy, że stewia bardzo zmienia smak potraw i napojów i jest w tym trochę prawdy. Do tego smaku trzeba się przekonać i czasem zajmuje to trochę czasu. Jest też na rynku cukier brązowy, jednak on nie jest wiele zdrowszy niż cukier biały. Są głosy, że ten cukier to jedynie chwyt marketingowy, a tak naprawdę niczym się nie różni od cukru białego.

Comments are closed.

sponsorzy