Chleb

Rodzajów chleba jest bardzo dużo i jeśli idziemy do piekarni to sami nie wiemy co mamy wybierać. Głównie chodzi nam o to żeby pieczywo było świeże i smaczne. Z tym niestety jest bardzo duży problem, bo wiele osób przekonało się, że im więcej się mówi o tym, że chleb jest naturalnie wyrabiany tym będzie on gorszy. Czy można dzisiaj zrobić chleb taki sam jak trzydzieści lat temu kiedy nie było takich ulepszaczy? W domu jak najbardziej tak, ale w piekarni nie, bo są pewne normy narzucone nam przez Unię Europejską i niestety, ale złamanie ich grozi wysokimi karami. Krótko mówiąc jeśli nie dosypie się wiaderka chemii to nic z tego nie będzie. Był taki piekarz, który się temu sprzeciwiał, ale nie miał wyjścia, bo kary były zdecydowanie za wysokie. Pocieszeniem dla nas może być to, że na zachodzie w ogóle nie wiedzą co to jest chleb. Niby są bogatsi, ale jeśli chodzi i pieczywo to nie mają zielonego pojęcia jak się je wykonuje. Dla osób religijnych takie zmiany w pieczywie to w pewnym sensie profanacja, ale na to już nikt uwagi nie zwraca. Kupno dobrego chleba zdarza się raz na jakiś czas. Nawet jeśli mamy upatrzoną piekarnie to prędzej czy później zacznie ona produkować złej jakości pieczywo. Już tak u nas jest, że jak coś schodzi to trzeba to zepsuć.

Comments are closed.

sponsorzy